Βιβλιοπωλείο Γνώση

Παιχνίδια φιλικά προς το περιβάλλον

Σε μια εποχή που μαστίζεται από τον καταναλωτισμό, τη μαζική και απερίσκεπτη παραγωγή , τη χαμηλή ποιότητα κατασκευής έναντι του κόστους, με σοβαρές συνέπειες για τον πλανήτη μας και την υγεία μας,

θεωρούμε χρέος μας να προάγουμε και να υποστηρίζουμε εταιρίες που έχουν σα γνώμονα το σεβασμό προς το περιβάλλον, τις ανάγκες και την αισθητική του καταναλωτή.

Οι επιλογές μας, μας καθορίζουν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Όσο περνάει από το χέρι μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά προσθέτοντας ο καθένας από εμάς ένα μικρό λιθαράκι στην δημιουργία ενός όμορφου κόσμου.

Επιλέγουμε λοιπόν παιχνίδια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί ή  πλαστικό, από ξύλα ελεγχόμενης δασοκομίας, χωρίς τοξικά υλικά και βαφές, απολύτως ασφαλή για τα παιδιά , για ένα κόσμο πιό πράσινο , πιο όμορφο , πιο απλό…

 

Londji : Η εταιρία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο χαρτί για την κατασκευή των παιχνιδιών της , με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στη διαδικασία παραγωγής. Είναι εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ισπανία.

 

 

 

 

 

 

Green Toys:  Τα παιχνίδια τους κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια γάλακτος. Δεν περιέχουν BPA, phthalates ή PVC. Πληρούν τα πρότυπα του FDA για την επαφή με τρόφιμα. Καθαρίζονται εύκολα. Είναι πολύ ανθεκτικά στην καταπόνηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lanka Kade:  Η εταιρία Lanka Kade, με έδρα την Αγγλία, ακολουθεί τις αρχές του ηθικού εμπορίου,χρησιμοποιεί υλικά για την κατασκευή των παιχνιδιών που είναι φιλικά προς τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.
Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και ζωγραφισμένα στο χέρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nic Toys : Ξύλινα ποιοτικά παιχνίδια, κατασκευασμένα στη Γερμανία, με φυσικές βαφές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Makedo: Φιλοσοφία της είναι η επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών για παντός είδους δημιουργίες!Προάγουν συνδυαστική σκέψη, λεπτή κινητικότητα, πειραματισμό, ανακύκλωση.

 

Haba: Γερμανική εταιρία, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του εκπαιδευτικού παιχνιδιού, ελαχιστοποιεί κάθε χρόνο τη χρήση πλαστικού στα προϊόντα της, υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους αναβάθμισης της ποιότητας παραγωγής  με στόχο τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας υλικά και χρώματα, φιλικά προς το περιβάλλον και ξυλεία που προέρχεται αποκλειστικά από ελεγχόμενη δασοκομία.

 

Wonderworld ( Ταϊλάνδη ) : Για κάθε δέντρο που χρησιμοποιούν στην κατασκευή παιχνιδιών, φυτεύουν άλλο ένα! Όλα τα χρώματα τους είναι φυτικά!

 

 

Δώστε θάρρος στο παιδί

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσοι σύμβουλοι σχετικά με την ανατροφή των παιδιών όσο στις μέρες μας. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο πολλοί καλοπροαίρετοι γονείς και δάσκαλοι που να προσπαθήσουν τις σωστές συμβουλές . Και ποτέ άλλοτε τα παιδιά δεν υπήρξαν τόσο επιθετικά και τόσο καταθλιμμένα όσο στις μέρες μας. Αυτό δεν πηγάζει μόνο από τα σύγχρονα προβλήματα, όπως παραδείγματος χάριν , τα καταστρεπτικά επικοινωνιακά μέσα ή η έλλειψη ελεύθερου χρόνου των γονέων. Πηγάζει και από το λανθασμένο ερώτημα: Τι πρέπει να λάβουν τα παιδιά μας για να νιώσουν καλύτερα και μέσω αυτού να γίνουν πιό ευτυχισμένα;

Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι μπορούμε να κάνουμε ώστε τα παιδιά μας να βιώνουν την ευτυχία, αλλά και πως να μάθουν να αντιμετωπίζουν τη δυστυχία, το δυσάρεστο συναίσθημα, την αποτυχία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις αποθαρρυντικές καταστάσεις της ζωής.

 

Στο βιβλίο της, η Boglarka  Hadinger αναφέρει μεταξύ άλλων, τους 5 λόγους “πυλώνες” που συντελούν στην υγιή αυτοεκτίμηση:

  1. Θετικές σχέσεις
  2. Ικανότητα
  3. Προσανατολισμός (στόχοι και αξίες)
  4. Πρόθεση για διαρκή εξέλιξη
  5. Αγάπη και όρεξη για ζωή

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

Δώστε θάρρος στο παιδί

Boglarka Hadinger

Εκδόσεις Μεταίχμιο 2018

 

Παιχνίδια για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας

Τι είναι  λεπτή κινητικότητα;

Η λεπτή κινητικότητα περιλαμβάνει τους μικρούς μύες του σώματος που μας επιτρέπουν να γράφουμε, να κρατάμε μικρά αντικείμενα, να ντυνόμαστε κλπ. Περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δύναμη, τον έλεγχο των μυών αυτών και κυρίως την επιδεξιότητα.

Ο στόχος εξάσκησης και κατάκτησης της λεπτής κινητικότητας δεν είναι μόνο το να βοηθήσει το παιδί να ελέγχει καλύτερα το μολύβι και επομένως τη γραφή, αλλά και να μπορεί να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει, να ανεβοκατεβάζει φερμουάρ, να ζωγραφίζει με πινέλο, να πιάνει το πιρούνι ή το κουτάλι και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, να χτενίζεται, να χειρίζεται τον υπολογιστή, να γυρίζει τις σελίδες ενός βιβλίου.

Η ενδυνάμωση των δαχτύλων είναι αναγκαίο εφόδιο για το παιδί σας. Ακόμη και η πιο απλή δραστηριότητα απαιτεί δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.

Παιχνίδια όπως η ζωγραφική με κορδόνια, βίδες-παξιμάδια, μαγνητάκια, ψηφίδες, πλαστελίνη, καθώς και ειδικά εργονομικά χρώματα ζωγραφικής είναι μερικά παραδείγματα βελτίωσης των παραπάνω δεξιοτήτων.

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί το κατάλληλο παιχνίδι για το παιδί σας.