Δώστε θάρρος στο παιδί

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσοι σύμβουλοι σχετικά με την ανατροφή των παιδιών όσο στις μέρες μας. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο πολλοί καλοπροαίρετοι γονείς και δάσκαλοι που να προσπαθήσουν τις σωστές συμβουλές . Και ποτέ άλλοτε τα παιδιά δεν υπήρξαν τόσο επιθετικά και τόσο καταθλιμμένα όσο στις μέρες μας. Αυτό δεν πηγάζει μόνο από τα σύγχρονα προβλήματα, όπως παραδείγματος χάριν , τα καταστρεπτικά επικοινωνιακά μέσα ή η έλλειψη ελεύθερου χρόνου των γονέων. Πηγάζει και από το λανθασμένο ερώτημα: Τι πρέπει να λάβουν τα παιδιά μας για να νιώσουν καλύτερα και μέσω αυτού να γίνουν πιό ευτυχισμένα;

Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι μπορούμε να κάνουμε ώστε τα παιδιά μας να βιώνουν την ευτυχία, αλλά και πως να μάθουν να αντιμετωπίζουν τη δυστυχία, το δυσάρεστο συναίσθημα, την αποτυχία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις αποθαρρυντικές καταστάσεις της ζωής.

 

Στο βιβλίο της, η Boglarka  Hadinger αναφέρει μεταξύ άλλων, τους 5 λόγους “πυλώνες” που συντελούν στην υγιή αυτοεκτίμηση:

  1. Θετικές σχέσεις
  2. Ικανότητα
  3. Προσανατολισμός (στόχοι και αξίες)
  4. Πρόθεση για διαρκή εξέλιξη
  5. Αγάπη και όρεξη για ζωή

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

Δώστε θάρρος στο παιδί

Boglarka Hadinger

Εκδόσεις Μεταίχμιο 2018

 

Leave Comment